Leppis1949

Korruptio rahakkaassa jääkiekossa

  • yhtenäiset viisikot kisoihin
    yhtenäiset viisikot kisoihin
  • seurakentälliset harjoitettu omassa sarjassa
    seurakentälliset harjoitettu omassa sarjassa

Korruptio rahakkaassa jääkiekossa                                                                                                      18.05.20015

Meille opetettiin Tukholman yliopistossa todennäköisyyslaskennan kursseilla, että sattumat jakautuvat suuressa otoksessa tasaisesti.

Tämä merkitsee sitä, että myös Suomi joskus hyötyisi ”huonojen tuomareiden” törkeistä virheistä. Itse en kuitenkaan muista tapaustakaan, missä tuomarivirhe olisi Suomea avittanut voittoon. Sen sijaan muista säännön mukaisesti tapahtumia yli puolen vuosisadan ajalta, jossa meitä on törkeällä tuomaripelillä riistetty urheilumenestys.

Kysymys ei voi siis olla ”huonojen tuomareiden” osumisesta aina kohdallemme, vaan tarkoituksenmukaisesta konnapelistä. Niinpä piskuinen Suomi pelattiin jälleen ulos jääkiekon MM-mitaliotteluista ”huonojen tuomareiden vuoksi”! Vain mainio jääkiekkoleijonapersoonallisuus Tami Tamminen uskalsi todeta jääkiekonkin olevan politiikkaa.

Itse olen puhunut ja kirjoitellut tästä ”politiikasta” 70-luvulta lähtien. Tuolloin aina Suomen ratkaisupeliin löydettiin uskollinen Venäläis- Länsisaksalainen pari järjestämään Leijonat pois mitalipelleistä.

Myös vanhoja nauhoituksia katsellut Hannu Arajärvi totesi Suomen kärsineen vääryyttä kolmessa viimeisimmässä ottelussa Valkovenäjää, Venäjää ja Tšekkiä vastaan!

Palaisin Venäjäotteluun ja vertaisin sitä edelliseen Minskin loppuotteluun, missä tuomarit jälleen avittivat Venäjän voittoon Suomesta.

Mahtimiehet olivat varmistaneet, että toista skandaalia ei pääse enää syntymään heille niin rakkaassa lajissa, jota kommunistisissa diktatuureissa pidettiin järjestelmän voittona pahasta kapitalismista.

Sotsin olympialaisissa Venäjän kotiareenalla, kaikkien yllätykseksi, Suomi pudotti kisojen ennakkosuosikki Venäjän supertähtisikermän mitalipeleistä ja vei myöhemmin pronssit mahtimies Putinin silmien edessä. Tämä oli häikäilemätön teko, mikä ei jää rankaisematta.

Mieleen jäi erityisesti Mikael Granlundin, minusta urheiluhistorian loistavin suoritus, 3-0 maali. Siinä hävityn B-pistealoituksen jälkeen Mikke syöksyi kulmaukseen, riisti kiekon Venäjän supertähdeltä, harhautti maalin takana toisen ja kiertyi maalille, jossa loput Venäjän supertähdet hämmästyneenä seurasivat ennen näkemätöntä sirkustemppua, kiekon toimittamista mailan lapaaan nostettuna maalin etunurkkaan! Tällaista yksilösuoritusta ei urheilun historia tunne!

Vastaava voisi vain olla hole in one kolmasti peräkkäin golfissa, mutta siihen on yltänyt vain kommunistidiktatuurien eräät johtajat!

Minskissä ei enää Venäjää nöyryytetty. Sinne oli komennettu ruotsalaiset pillipiiparit järjestelemään kulta Putinin Venäjälle, missä Euroopassa sotimalla alueita valloittava, maailmaa pellenä pitävä johtaja, istui myös diktaattoriksi tituleeratun jääkiekkohullun isäntänsä vieressä.

Annetun tehtävän toteutus alkoi, kun pelin alkuminuuteilla Venäjä toimitti kiekon maalille, missä molarimme vangitsi sen. Tämän jälkeen venäläispelaaja ryntäsi maalivahdin kimppuun ja työnsi miehen ja kiekon maaliin.

Ruotsalaiset pillipiiparit hyväksyvät maalin, vaikka sääntöjen mukaan maalin sijasta olisi tullut komentaa venäläinen jäähylle. Vertaa Prahassa suomalasten tekemään 3-2 osumaan, mikä ruotsalaistuomarit sääntöjen vastaisesti hylkäsivät ja vihelsivät jäähyn Kontiolalle estämisestä, vaikka häntä esti parikin vastustajaa maalin edessä.

Minskissä pelin alussa supertähti Malkin murskasi törkeällä päähän kohdistuneella iskulla suomalaispelaajan leuan, mistä olisi sääntöjen mukaan tullut supertähti poistaa ottelusta ja Suomi olisi saanut lisäksi 5 min ylivoiman.

Kaikki muut näkivät tapahtuman, mutta ruotsalaiset pillipiiparit eivät! Prahassa sen sijaan täysin laillisesta taklauksesta määräsivät ruotsalaistuomarit ottelurangaistuksen Suomen parhaimmistoon kuuluvalle Komaroville ”polvitaklauksen” nimikkeellä ja koko tehoketjun peli saatiin sekaisin.

Lisäksi venäläiset supertähdet saivat pyörittää pakkopeliä 5 minuuttia, tosin ilman tulosta mm. loistavan maalivahtimme Pekka Rinteen ansiosta.

Minskissä jo mailan nostamisesta pantiin suomalainen jäähylle, mutta Prahassa Tšekki pääsi 3-2 johtoon Jagerin maalilla, mitä edelsi kaksi törkeää tuomarivirhettä.

Suomen pelatessa vajaalla, lyötiin pelaajamme maila ”katsomoon”, mitä taaskaan ei ruotsalaispillipiiparit nähneet, mutta kylläkin kaikki muut. Tällöin avautui 5-3 ylivoima tšekeille ja tästä Jagerin oli helppo kauhoa kiekko sisään ja peli 3-2!

Tässä muutamia poimintoja törkeästä tuomaripelistä, mikä ei voi olla tuomareiden huonoutta, vaan hyvyyttä toteuttaa heille annettu tehtävä.

Muuten: Onnea Pikkuleijonat (18v) äsken saavutetusta hopeasta! Saavutus oli loistava.

Kirjoitin ja onnittelin maailmanmestaruudesta aiemmin myös Suurnuorleijonien (20v) kamppailusta korruptiota vastaan. Artikkeli sopii tähän yhteyteen muistin virkistämiseksi. Oli liikuttavaa katsella meidän Suurnuorleijonien loistoesityksiä 20 -vuotiaiden MM-kisoissa Ruotsissa. Ensin kukistuivat ylivoimaiseen tapaan suursuosikit Venäjä 4-1, sitten Kanada 5-1 ja lopuksi kotijoukkue Ruotsi, vahvistettuna lahjotulla? kanadalaistuomarilla, vakuuttavan esityksen jälkeen. Loistoesitys valmentajia myöten. Itse olin kotikatsomossa jo rynnätä kaukaloon panemaan turpiin vilpillistä kanadalaistuomaria, joka yritti röyhkeästi jatkaa urheilun skandaalihistoriaa miljoonien fanien silmien alla.

Suurnuorleijonat olivat kuitenkin isoisiensä vertaisia taistelijoita, eivätkä taipuneet vääryyden edessä. Ruotsi oli turnauksen paras ylivoimajoukkue ja finaalissakin teki molemmat maalinsa ylivoimalla.

Voitonjuhlat aiottiin varmistaa tällä taidolla ja kanadalaistuomarin avustuksella, mikä strategia on toimivaksi koettu. Mielenkiintoista oli jälleen lueskella ruotsalaisista iltapäivälehdistä syitä varmojen kultajuhlien peruuntumiseen. Eräskin toimittaja valitteli sitä, että tuomareilta oli jäänyt viheltämättä monta selvää jäähyä suomalaisille, jotka olivat aiheuttaneet ruotsalaisen kaatumisen. Mikäli kaikki ”pikkukruunoreiden” kaatumiset olisi rangaistu, olisi Ruotsi saanut juhlia kultamitaleita, oli hänen käsityksensä. Hän ei huomannut sitä, että myös suomalaisia kaatui, mutta edes selvissä tapauksissa ei vihellystä kuulunut.

Vähintään yhtä suuri kiitos kuuluu suuresti ihailemalleni urheilun suurmiehelle Kalervo Kummolalle. Hän on poikkeuksellisilla kyvyillään ainoana suomalaisena raivannut tiensä kansainvälisen lajiliiton johtoon, mikä on mahdollistanut jääkiekkomenestyksemme, luomalla tasaveroiset olosuhteet joukkueillemme arvokilpailuissa.

Ennen häntä urheilun raadollisuus näkyi mm. siinä, että mitalijoukkueet järjesteltiin lahjottujen tuomareiden avulla. Tämä on helppoa arvostelulajeissa.

Mikäli tuomaritkaan eivät onnistuneet järjestelemään mitaleja sovitusti, niin turvauduttiin jopa siviilituomioistuimen apuun, kuten Ruotsi Wienissä 1987. Tuolloin Suomi oli pudottanut Ruotsin mitalipeistä ja tätä ei kakaramainen Ruotsi millään voinut hyväksyä. Ensi se protestoi häviötään kansainvälisen jääkiekkoliiton hallituksessa, missä se sai puhuttua vain yhden äänen viidestätoista puolelleen ja hävisi jutun 13-2.

Raukkamainen Ruotsi ei tyytynyt päätökseen, vaan vei jutun käräjäoikeuteen, mikä on ennen näkemätöntä ja lahjoi? kaikesta ymmärtämättömän wieniläistuomarin lajiliiton sääntöjen ja kaiken oikeustajun vastaisesti poistamaan Leijonilta kaksi sääntöjen mukaista pistettä, saadakseen Ruotsin mitalipeleihin.

Kävipä vielä niin, että sääntöjen mukaan mitalipeleistä pudonnut Ruotsi vei mestaruuden kaikkien yllätykseksi NL:ltä! Seuraavana vuonna sitten Ruotsia törkeydestä ”rangaistiin” ja Suomi sai vihdoinkin ekan mitalinsa; NL:n jälkeen olympiahopeaa Calgarystä!

Tähän tarvittiin ylivoimaisen punakoneen ystävyyttä ja avunantoa(kostoa Ruotsille). Venäläiset antoivat voiton Suomelle häviämällä keskinäisen ottelun tahallaan?

Tuomarijärjestelyt olivat vuosikymmenet pelin henki jääkiekossa, kuten muussakin urheilussa. Maat, poliittiset ideologiat ja raha taistelivat keinoja kaihtamatta. Kun eurooppalaisia suurmaita piti auttaa mitaleille, Suomi sai vastaansa ratkaisuotteluita järjestelemään tutun parin Venäjältä ja Länsi-Saksasta. Mikäli pohjoisamerikkalaiset tarvitsivat apua, niin silloin oman mantereen naapurin tuomarit järjestivät asiat.

Näin kävi esimerkiksi 1994, jolloin Leijonat olivat Kanadaa vastaan loppuottelussa. Suomi johti 1-0 ja Kanadalla ei ollut yhtään maalitilannetta koko ottelussa, kunnes oli aikaa jäljellä vajaa pari minuuttia. Tällöin amerikkalaistuomari vihelsi Jutilan täysin aiheetta jäähylle.

Tämäkään ei olisi auttanut, mutta tarvittiin vielä kiekottoman Jari Kurrin kaataminen, että kanadalaispelaaja pääsi etenemään vapaasti maalille ja laukomaan tasoituksen 1-1! Kaikki muut tuomarit olisivat viheltäneet kanadalaispelaajan jäähylle kiekottoman pelaajan estämisestä ja peli olisi päättynyt Suomen maailmanmestaruusjuhliin.

Nyt edettiin rankkareihin, jossa tarvittiin ”siirtotyöläisen” Curre Lindströmin jättimunaus auttamaan Kanukit mestaruuteen. Hän komensi taitavan, mutta kokemattoman Mika Niemisen kahdesti epäonnistumaan rankkarissa, vaikka meillä oli maailmanluokan maalinsylkijä Jari Kurri joukkueessa, joka olisi silmät kiinni pannut kiekon häkkiin myös toistamiseen.

No seuraavana vuonna tämäkin vääryys tuli kuitattua, jolloin Suomi haki Tukholmasta ensimmäisen maailmanmestaruutensa löylyttämällä ”treekruunorit” kotonaan 4-1! Det glider in! Näitä juttuja olisi vaikka kuinka paljon, mutta onneksi ne ovat nyt jääkiekon osalta ohi, niin luulin.

Kiitos suurmies Kalervo Kummolan, joka on tuonut moraalia ja tasapuolisuutta kansainväliseen jääkiekkoon ja mahdollistanut menestyksemme, mikä on tehnyt jääkiekosta kansallisurheilumme. Olkoon Kale esimerkkinä muille. Nyt kuitenkin on jälleen palattu vanhaan, sillä missä rahat, siellä konnat ja siellä missä isot rahat ovat isot konnat!

Suomellakin oli mahdollisuuksia edetä aina loppuotteluun asti, vaikka tuomaripeli jälleen oli hallitsevassa roolissa.

Päävalmentaja Kari Jalonen on kokenut kiekkomies ja hänellä on paljon hyviä ominaisuuksia tehtäväänsä. Kuitenkin se, että edellisten kisojen pisterohmumme eivät onnistuneet, herättää kysymyksiä.

Maalitilanteet tulivat vähän yllätyksinä, koska ketjukaverit eivät tunteneet toisiaan, joten niistä ei saatu maaleja.

Tähän on yksi yhteinen nimittäjä, josta olen kirjoitellut jo kohta puoli vuosisataa. Samaan ongelmaan on sortunut myös muut valmentajat.

Muistamme vuoden 2000 Pietarin MM-kisat, missä supertähdistä kasattu Venäjä oli suursuosikki, mutta jäi katastrofaalisesti 11. sijalle!

Muistamme, kuinka NHL:n supertähti, 76 maalin ennätyksen tulokaskaudellaan iskenyt Teemu Selänne tarvitsi parikymmentä ottelua ensimmäisen pisteen saamiseksi kasvattajaseuransa Jokerit otteluissa, mihin hän palasi työsulun ajaksi NHL:stä.

Jaloselle tiedoksi, että jääkiekko on nopea joukkuepeli, eikä siinä voi jatkuvasti turnauksen aikana sotkea ketjukoostumuksia, vaan ne täytyy hioa yhteen! Kun ei tunneta kaverin ajatuksia, ei synny maaleja. Panen liitteeksi nytkin aktuelleja kirjoituksiani puolivuosisataa sitten.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kukas Suomen pelaaja se nyt olikaan, jonka maila rikkoontui viime pelin tuoksinnassa niin, että puolet siitä lensi muutaman metrin päähän jäälle. Tuomari vihelsi välittömästi pelin poikki ja määräsi pelaajan jäähylle "rikkinäisellä mailalla pelaamisesta".

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho

Paras Juha
Juuri tällaiset tuomiot ratkaisevat tasaiset ottelut, koska maaleja on vaikea saada normaaleissa tilanteissa, koska maalivahdit ja suojukset"kasvavat", mutta maalit eivät.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa