Leppis1949

Jääkiekon arvokisojen tuomarointiko heikkoa!

Tuomarointiko heikkoa jääkiekon arvokisoissa!        27.5.2014

Samalla kun haluan kiittää ja onnitella loistavia suurleijoniamme arvokkaasta hopeasta, valitan sitä, että epärehellisyys palkittiin jälleen maailmanmestaruudella.  Valitettavasti nämä moraalittomat tuomarit onnistuivat tehtävässään paremmin, kuin nuorsuurleijonien tapauksessa, jotka äskettäin voittivat mestaruuden törkeästä tuomaripelistä huolimatta. 

'Meillä riittää kyvykkäitä jääkiekkojohtajia ja valmentajia, jotka pystyvät luomaan tulevista lupauksista suuria Leijonia. Tätä saa maailmalla ihmetellä jopa suurvaltajohtaja Putin.

Suuresti arvostamani jääkiekkojohtaja Kalervo Kummola liittyi monien muiden Minskin MM-kisojen tuomarointia arvostelevien joukkoon. Itse olen eri mieltä kritisoitujen tuomareiden ammattitaidosta. Hehän onnistuivat heille määrätyistä tehtävistä täydellisesti. Tosin kaikki 100 miljoonaa jääkiekkoa seuraavaa fania voivat halutessaan nähdä, että tuomarointi ei ollut tasapuolista eikä sääntöihin perustuvaa, sekä ratkaisi tärkeät ottelut, kuten oli asiaan kuuluvasti jälleen sovittukin.

Muistettakoon, että Suomi on voittanut esimerkiksi MM-finaalin vain kahdesti… Ruotsia vastaan! Ensimmäisen kerran muistan amerikkalaistuomareiden järjestelleen voiton Kanadalle 1994. Tällöinhän Suomi menetti ensimmäisen MM-kultansa pelin lopussa tapahtuneeseen kahteen törkeään tuomarivirheeseen, mitkä eivät sattuneet vahingossa!

Mottoni on: siellä missä rahat on konnat ja isot rahat ja isot konnat!

Urheilu ei tee poikkeusta, kuten olen niin monesti kolumneissani osoittanut. Suomessa tätä ei vaan haluta ymmärtää ja halutaan luulla kaiken olevan maailmassa pulmusta, mitä elämän evoluutiokehitys ei tue. Miljardin vuoden kuluessa on planeetallamme bakteereista kehittynyt eläimiä, jotka kieroudella, viekkaudella ja voimalla syövät heikompansa. Pelkurimainen asioiden peittely ja salailu kuuluu asiaan ja mahdollistaa skandaalit jatkossakin.

Kansa tarvitsee sirkushuveja ja gladiaattoreita, tiesivät jo ammoin roomalaiset. Myös ideologioiden paremmuutta on pönkitetty urheilumenestyksillä.

Minskin MM-kisojen tuomaripelistä esimerkkeinä voisin ottaa Venäjän ja Suomen ensimmäisen pelin tuomaroinnin arvioinnin. Siinä ruotsalaispillipiiparit onnistuivat mainiosti. Ensimmäinen Venäjän maali syntyi jo alkuminuutilla runnomalla maalivahdin peittämän kiekon maaliin.

Tästä sääntöjen mukaan venäläispelaajalle olisi tullut viheltää jäähy, mutta tuomarit lahjoittivat maalin Venäjälle! Seuraava maali syntyi Venäjälle lahjoitetulla ylivoimalla, sillä suomalaispelaaja oli luistellut liian lähelle Venäjän supertähteä, jolla on ”diplomaattinen koskemattomuus”, kyky näytellä ja oikeus survoa poikittaista mailaa vastapuolen suuhun.

Kolmas maali syntyi Suomen 5-4 ylivoiman aikana, jolloin sattui Jormakan tyrmäys ja vahingoittaminen vapaaottelussa käytetyllä kyynärpääiskulla päähän. Ainoat, jotka tätä eivät ”nähneet”, olivat kentän neljä tuomaria! Mikäli sääntöjä olisi noudatettu, olisi Suomi saanut Venäjälle lahjoitetun maalin sijasta 5-3 ylivoiman ja törkeyksiin syyllistynyt pelaaja 5+20 min tuomion ja pelikiellon. Tuomarit toteuttivat loistavasti heille annetun roolin ja Venäjä johti jo 3-0 ja peli oli valmis!

Finaalissa oli uusinta edellisestä. Nyt tuomareiksi oli saatu uusi luottopari Jenkeistä ja Saksasta toteuttamaan heille määrättyä tehtävää.

Jääkiekon luonne aikojen saatossa on muuttunut, koska ainoa mikä ei ole suurentunut on maali. Tästä syystä on kohtuuttoman vaikeaa tehdä maaleja varsinkin tasaviisikoin.

Aloittaessani jääkiekkoharrastukseni yli puoli vuosisataa sitten, sain ”Ilveksen luolasta” mestarimaalivahti Koison vanhat varusteet lainaksi. Niissä mailakäden kilpi oli nyrkkeilyhanskaan kiinnitetty tupakka-askin kokoinen faneripala. Nykyään kilpikäsine on pitsalapion kokoinen. Räpylään juuri mahtui kiekko. Nyt hanska on pesuvadin kokoinen. Säärisuojukset olivat kapeat ja lyhyet, eivät ”patjoja”! Kun vielä maalivahdit ovat parimetrisiä ladon oviksi topattuja, on kiekkoa lähes mahdoton toimittaa maaliin tasaviisikoin.

Maalien koko päätettiin 1800-luvulla, jolloin miehet olivat lyhyitä ja kapeita, sekä toppaamattomia.
Asian voisi korjata pienentämällä suojuksia, tai isontamalla maaleja, jolloin pääsisimme pelin alkuaikojen ”maalijuhliin”, koska maaleja tehtäisiin muutenkin, kuin tuomaripelillä.

Nykyisin ylivoimapeli korostuu, jolla on helppo ratkaista ottelut jakamalla väärin jäähyjä puolueellisesti.  Näin on ratkaistu monet ottelut, kuten nytkin Venäjää vastaan kävi. Pelaajat on tietyissä maissa opetettu kalastelemaan jäähyjä, kontaktitilanteissa ”sukeltamalla” ja silloinkin kun ei kontaktia tapahdu. Näistä tempuista on kyllä sääntökirjassa rangaistus. 
Lopullisesti pelin ratkaisun tuomarit onnistuivat tekemään 2-2 tilanteessa viheltämällä suomalaisille kaksi aiheetonta jäähyä peräjälkeen, mistä seurasi 5-3 ylivoima venäjän supertähdille.  Venäjähän teki 4 maalia viidestä strategian mukaan vihellettyjen jäähyjen aikana!

Myös näiltä mestarituomareilta jäi huomaamatta heti pelin ratkaisuvaiheissa vastaava törkeä suomalaispelaajan vahingoittaminen, joka tapahtui myös ensimmäisessä pelissä, mistä sääntöjen mukaiset rangaistukset olisivat olleet pelikielto supertähti Malkinille. Tämä olisi vaikeuttanut ratkaisevasti palkkion saantia tuloksen järjestelystä!
On ääretöntä naiiviutta uskoa, että näillä meriteillä kutsuvierasaitiossa istuvat ”veljet” olisivat sallineet pienen Suomen nöyryyttää suurvaltaa samalla tavoin, kun se teki yllätykseksi heidän omissa olympialaisissa Sotshissa!  Jääkiekko on sekä Venäjän, että Valko-Venäjän voiman symboli ja johtajiensa suosikki.

Pauli Leppä-aho

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Suomi voitti Venäjän viimemainitun kotikentällä olympiaturnauksessa vain muutamia kuukausia sitten. Kysymys ei toki ollut finaalista, vaan pudotuspelistä, joka siis katkaisi isäntäjoukkueen taipaleen. Katsomossa istui silloinkin presidentti Putin.

MM-turnauksen myöntämistä Valko-Venäjälle arvosteltiin ei-urheilullisin perustein. Kyseenalaisesti tuomaroidun finaalin jälkeen voidaankin kysyä, olisiko vihellyslinja ollut samanlainen esimerkiksi Tsekin tai Saksan maaperällä käydyissä kisoissa. Valko-Venäjällä on epäilemättä ihmisoikeusongelmia, mutta kuka olisi osannut aavistaa ongelmat myös jääkiekkoilijoiden "lajijuridisissa" oikeuksissa pelata ja taklata? Joko Minsk-projekti kaduttaa, Kalervo Kummola?

Olen kaikesta huolimatta tyytyväinen Leijonien suoritukseen. Hävityn finaalin - eli hopeamitalien saavuttamisen - jälkeen on muistettava kysyä: ketkä jäivät taakse? Tällä kertaa vastaus sisältää muiden muassa Kanadan, Ruotsin, Tsekin, Yhdysvallat ja Sveitsin. Kovia kiekkomaita kaikki!

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho

Olen samaa mieltä. Leijonilta hieno peli.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa